Kam un kā esam palīdzējuši 2020. gadā

2021. gada 22. janvāris

Aizvadītais 2020. gads ir bijis sarežģīts no visiem aspektiem. Pandēmijas Covid-19 dēļ apstājās darbs daudzās nozarēs, līdz ar to tūkstošiem cilvēku palika bez regulāriem ienākumiem. Apstājās pārvietošanās, līdz ar to – uz nenoteiktu laiku bija jāatliek ārvalstīs ieplānotās operācijas un ārstniecība. Valstī divreiz ieviestās ārkārtas situācijas dēļ tika ierobežota pulcēšanās un jebkāda papildus saskarsme, kas nozīmēja – arī ikdienas rehabilitācijas nodarbības un terapijas tika samazinātas līdz minimumam. Taču lūgumi pēc palīdzības neapstājās…

Tāpēc mēs turpinājām uzrunāt sabiedrību un visus tos, kas šajā grūtajā laikā spēja ziedojumiem atlicināt kādu daļu no saviem ienākumiem un atbalstīt tos, kam bez sabiedrības atbalsta neiztikt. Mēs esam pateicīgi par katru ziedojumu – vai tas bija telefona zvans uz ziedojumu tālruni 1,42 eiro vērtībā, vai ziedojums uz labdarības fonda BeOpen ziedojuma kontu 5, 10, 20, 100 eiro un pat lielākā apmērā, jo tas viss kopā izveidoja lielu atbalstu un mēs visi kopā varējām palīdzēt vairākiem desmitiem bērnu ar īpašām vajadzībām un vairākiem pieaugušajiem ar smagām diagnozēm.

Zemāk – neliels ieskats tajā, ko esam paveikuši labdarības projekta Zaļā lampa ietvaros kopā ar radioraidījumu Zaļā lampa, kas skan radio Baltkom ēterā.
Gada laikā uz ziedojumu tālruni 9000 6384 ir izdarīti 63 225 telefonzvani un saņemti ziedojumi vairāk nekā 386 tūkstošu eiro apmērā. Pateicoties ziedotāju un draugu atvērtajam sirdīm, mēs esam snieguši palīdzību bērniem ar smagām saslimšanām – autisms, Dauna sindroms, kustību un mentālās attīstības traucējumi, vājredzība un paliatīvajā aprūpē esošiem mazuļiem, kā arī esam palīdzējuši vairākiem onkoloģisko slimību pacientiem.

Ar visaugstāko atbildību ievērojot pašizolācijas noteikumus pārvietošanās ierobežojumu apstākļos, ir veikta virkne operāciju un saņemta nepieciešamā ārstniecība arī ārpus Latvijas.

Mūsu kristāla puisēnam Kristeram, kuram ir izteikts kaulu trauslums, vasarā Maskavā operētas abas kājiņas. Tagad Kristers aktīvi darbojas, jau pats peld, ir apguvis dažādas peldēšanas tehnikas, ar lielu aizrautību sāka apmeklēt RoboHub robotikas skoliņu un ikdienā jau apmeklē bērnudārzu. “Šis gads mūsu ģimenei bija atdzimšanas gads,” ar pateicību raksta Kristera mamma.

Neskatoties uz sarežģīto politisko situāciju Baltkrievijā, klusā un drošā veselības centrā atkārtotu rehabilitācijas kursu vairāku nedēļu garumā ir saņēmusi 19-gadīgā Valērija, kura veselības traucējumu dēļ patstāvīgi sākusi staigāt tikai pirms trim gadiem. Savilktie muskuļi sāka ierobežot Valērijas fiziskās funkcijas. Pēc atgriešanās no Baltkrievijas meitene atkal var pastāvīgi veikt nelielus attālumus, ir atguvusi spēkus, ticību savām iespējām un atkal aizrautīgi mācās korejiešu valodu un glezno.

Ar smagu onkoloģisko slimību jau vairāku mēnešu garumā Minhenes klīnikā Vācijā cīnās 34-gadīgais Jegors. Pateicoties ziedotāju atbalstam, ir jau veikta operācija un trīs ķīmijas un imunitātes terapijas kursi. Ar gandarījumu dalāmies ar viņa līgavas ierakstu pēc otrā terapijas kursa: “Šodien saņēmām iepriecinošus analīžu rezultātus: metastāzes nepalielinās un jaunas nerodas, - tas nozīmē, ka terapija palīdz!” Bet cīņa ar ļauno slimību, protams, vēl ir tikai pusceļā.

Tāpat optimistiskus un priecīgus lasām tenisa treneres Dārtas ierakstus sociālajos tīklos, apliecinot, ka ļaunais krabītis Hodžkins ir pieveikts un jaunietei pēc smagajiem terapijas kursiem pamazām atgriežas spēki un optimisms.

Pēterburgas klīnikās pavasarī operatīvu nepieciešamo palīdzību pēc insulta saņēma bērnu iemīļota logopēde Ludmila no Jūrmalas, rudenī – tik ļoti vajadzīgos izmeklējumus veica Dāvidam no Daugavpils.

Vairāki mazie pacienti ārstēšanos vēl gaida, tikmēr viņu vecāki aktīvi sazinās ar specializētajām klīnikām ārpus Latvijas un to ārstiem, gaidot iespēju turp doties. Šiem vecākiem ir ļoti svarīgi sajust mūsu atbalstu, zināt, ka nepieciešamie līdzekļi ir saziedoti un viņi var droši plānot bērniem ārstēšanos. Viņiem ir iedota stipra pleca sajūta.

Atbalsta un spārnu sajūta ir iedota vēl virknei mūsu lielo un mazo pacientu un viņu vecākiem. Četrgadīgajam puisēnam, kuru mēs saucam par tauriņzēnu, jo viņa āda ir ļoti trausla, gluži kā tauriņa spārns, jau vairākas reizes veikti apjomīgi nepieciešamā īpašā pārsienamā materiāla pasūtījumi no Zviedrijas. Savukārt mūsu jaunā māksliniece Ieva no Lielvārdes ir ieguvusi ievērojami drošāku dzīves kvalitāti – tagad speciālā ierīce dod signālu arī naktī, ja cukura līmenis dramatiski pazeminās. Ieva ieguvusi cerību saviem turpmākajiem gadiem, ir optimistiska, pavasarī ir sarīkojusi savu personālizstādi un nupat ir ilustrējusi savu pirmo grāmatu.

25 gadus vecajai rīdziniecei Jevgēnijai tika apmaksāts portatīvais skābekļa koncentrators Philips SimplyGo, bez kura meitene nevar elpot.

Ar lielu nepacietību iespēju atgriešanos uz ledus gaida daiļslidošanas trenere Olga Ņečajeva, kuras audzēkņi ir ar smagiem funkcionāliem traucējumiem. Šīs nodarbības īpašajiem bērniem ir gan terapija, gan ārstēšana un rehabilitācija, gan iespēja atbrīvoties no bailēm un sāpēm, tikt vaļā no sajūtas, ka viņi nevienam nav vajadzīgi. Bērni sāk labāk staigāt, runāt, komunicēt. Treneres vadībā audzēkņi sasniedz apbrīnojamus rezultātus. Tā, piemēram meitenīte ar Dauna sindromu īpašajās olimpiskajās sacīkstēs gadu atpakaļ ir kāpusi uz pjedestāla un Latvijas Televīzija 2020. gadā ir uzņēmusi filmu par šo apbrīnojamo meiteni - “Ornelas sudraba slidas”. Savukārt CNN televīzijā aizvadītajā gadā bija skatāms raidījums par enerģisko treneri. Taču atkal ir jāatzīmē: bez papildus atbalsta šo panākumu nebūtu…

Latvijā tiek izmantotas arvien jaunākas un efektīvākas terapijas metodes bērniem ar tādām diagnozēm kā autisms, Dauna sindroms, vispārējās mentālās attīstības traucējumi. Nespeciālistam bieži vien ir pat grūti izprast šo nodarbību iespējamo pozitīvo iedarbību, tāpēc mēs esam pateicīgi ziedotājiem par uzticēšanos un tieši tāpēc mēs cenšamies dalīties ar to informāciju, kuru mums atklāti uztic īpašo bērnu vecāki.

Tā, piemēram, mazais Ernests no Vecumniekiem agrāk nespēja uztvert pat vienu darbību, kuru viņam lūdza izpildīt, un nespēja atšķirt divas dažādas lietas. Šobrīd jau redzam, kā uzlabojas viņa komunikācijas prasmes, kā tiek uzkrāti jauni vārdiņi un paplašinās viņa iespējas apzināti darboties. Ernests ir vienīgais bērniņš Latvijā, kuram ir īpaša gēnu mutācijas diagnoze.

Ar prieku sekojam, kā paplašinās Madara vārdu krājums, kā zēns apgūst jaunus vārdus un spēj nosaukt viņa dzīvē svarīgākos cilvēkus: mammu, tēti, māsu, bērnudārza audzinātāju, logopēdi, Portidžas skolotāju un ABA terapeiti. Katrs šāds solis ir liela uzvara, kas var notikt tikai pateicoties ziedojumiem un sabiedrības atbalstam.

Šobrīd, ārkārtas apstākļos, ir pārtrauktas daudzas nodarbības, taču vasaras periodā un rudens sākumā redzējām, cik cītīgi speciālās terapijas nodarbības apmeklē Ernests, Aleksandra, Artis, Dominiks, Elizabete, Bruno no Rīgas, Jelgavas, Jūrmalas, Vecumniekiem.

Arvien biežāk saskaroties ar smagi slimajiem bērniņiem, kuriem ikdienā tiek nodrošināta paliatīvā aprūpe, mēs redzam, cik ļoti nepieciešams ir atbalsts viņu vecākiem, lai šo aprūpi varētu iespējami atvieglot. 

Pateicoties ziedotāju atsaucībai, divu smagi slimu māsiņu – Vanesas un Nikolas, kuras smagas ģenētiskas slimības dēļ nerunā un nestaigā, aprūpei būs iespēja iegādāties speciālu palīglīdzekli ar pacēlāja, pārtinamā galda un dušas funkcijām.

Daudzi seniori nereti paliek bez sakariem ar ārpasauli uz vairākām dienām – viņiem vienkārši nav neviena, kas viņiem piezvanītu vai apciemotu. Lai nodrošinātu palīdzību pēkšņos nelaimes brīžos, šajā gadā sadarbībā ar partneriem 25 vientuļiem smagi slimiem senioriem esam nodrošinājusi ierīci “Dzīvības poga”, kas darbojas kā SOS signāls, kura palīgā sauciens tiek sadzirdēts.

Gribas atzīmēt, ka līdzekļi, kurus saņem labdarības programmas Zaļā lampa varoņi, nav tikai finansiālais atbalsts, kas palīdz uzlabot veselību un dzīves kvalitāti. Ļoti svarīgi, ka šādi mēs sniedzam papildu emocionālo atbalstu vecākiem, kuri 24/7/365 režīmā rūpējas par saviem īpašajiem bērniņiem. Daudzas mammas pirms vēršanās fondā atradušās izmisumā un depresijā, nākotne šķitusi bezcerīga, nav bijis, kam lūgt palīdzību, un viņas nav ticējušas, ka kaut ko var mainīt. Pēc programmas viņas redz, cik daudz nepazīstamu cilvēku ir nākuši palīgā, un sāk sajust, ka savā nelaimē nav vienas. Tas viņām dod spēku iet tālāk.

Mēs ļoti ceram, ka tuvāko gadu laikā valsts budžetā tiks atrasti līdzekļi gan atbalstam bērniem ar autisma diagnozi, gan arvien plašākām kompensācijas iespējām onkoloģijas un imūnterapijas preparātu nodrošināšanai, gan modernāko palīgierīču nodrošinājumam paliatīvajā aprūpe esošajiem bērniem. Kamēr tā nav, bez sabiedrības atbalsta šajos visos gadījumos tomēr nevar iztikt. Paldies ikvienam, kam ir atvērta sirds un iespēja sniegt savu atbalstu!

Informācija tiem, kam nepieciešama palīdzība

Lai savāktu līdzekļus ārstēšanai, rehabilitācijai vai medikamentu apmaksai labdarības fondā BeOpen projekta “Zaļā lampa” ietvaros, ir jānosūta vēstule ar situācijas aprakstu uz e-pasta adresi info@beopen.lv un zala.lampa@gmail.com

Noteikti jānorāda kontakttālrunis — projekta organizatori ar jums sazināsies, lai precizētu informāciju un pēc tam noformētu dokumentus, kas nepieciešami labdarības projekta izveidošanai, lai vāktu līdzekļus konkrētam mērķim un palīdzētu cilvēkam. Jāņem vērā, ka sākumā ir jānoskaidro, vai ir izmantotas visas Latvijā pieejamās iespējas — dažkārt cilvēks vienkārši nezina, kāds valsts atbalsts viņa gadījumā ir pieejams. Valsts daļēji vai pilnībā kompensējamo zāļu un preparātu saraksts ik gadu tiek papildināts.

No iegūtās naudas fonds BeOpen neietur nekādus procentus. Visi līdzekļi pilnā apmērā tiek novirzīti medicīnas iestāžu, zāļu ražotāju vai aptieku izrakstīto rēķinu apmaksai.

Attēlos:

Ievas Jaundālderes (Santagora) ilustrācijas Elīnas Čepules dzejoļu krājumam “Vīraks.”

Daži no mūsu labdarības projekta Zaļā lampa varoņiem, kuri pieminēti šajā pārskatā.