Lielais projekta “Zaļā lampa” veikums

2020. gada 17. jūlijs


Pateicoties ziedotāju lielajam atbalstam un radioraidījuma “Zaļā lampa” draugiem, pirmajā pusgadā labdarības programmas “Zaļā lampa” ietvaros esam nodrošinājuši palīdzību 150 000 eiro apmērā.

Sadarbībā ar labdarības fondu BeOpen katru otrdienu plkst. 16.00 frekvencē 93,9 FM radio Baltkom projekta "Labo darbu diena” ietvaros skan radio raidījums "Zaļā lampa".

Pateicoties radio klausītājiem un sociālo tīklu lietotājiem, projekta ietvaros izdevies savākt līdzekļus, lai apmaksātu zāles un rehabilitācijas kursus gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Projekta labdarības kontam pievienots arī palīdzības tālrunis, uz kuru pirmā pusgada laikā ir saņemts 32 861 zvans. Kopā labdarības programmas Zaļā lampa ietvaros saņemti ziedojumi 149 950,43 eiro apmērā.

Laba zīme. Radio Baltkom klausītāji stāsta, ka pa šiem gadiem, kopš skan programma, cilvēki ievērojuši — ja kaut kas neizdodas vai rodas dažādi traucēkļi, vienkārši jāpiezvana un jāaizsūta laba veselības vēlējums cilvēkam, kuram šajā nedēļā labdarības tālrunis palīdz savākt līdzekļus ārstēšanai. Zīmīgi, ka pēc tam visi sarežģījumi atrisinās. Turklāt katrs zvans palīdz veidot ievērojamu atbalstu un palīdzību.

Fotoprojekta “Neērtie bērni” atbalstam savākti 1799,73 eiro. (Tas ir fonda BeOpen ilgtermiņa projekts bērnu ar smagām diagnozēm atbalstam.)

Divus gadus vecajam puisēnam ar “tauriņa” sindromu savākti 16 079,28 eiro, par ko tiek apmaksāti asistenta pakalpojumi un iegādāti pārsienamie materiāli no Šveices.

11 gadus vecajai Rūtai Rudzei savākti 7812,61 eiro. Meitene pārvietojas ratiņkrēslā, un viņai nepieciešamas jaunas ortozes un SPIO veste no Vācijas.

Daiļslidošanas treniņiem pie Olgas Ņečajevas savākti 12 310,75 eiro. Olga nodarbojas ar sporta rehabilitāciju bērniem, kuriem ir smagas diagnozes, un dara to bez maksas. Nodarbības notiek Rīgā un Liepājā. Līdzekļi tiek novirzīti ledus un speciālā aprīkojuma īrei.

Bērnu logopēdei Ludmilai Kuļkovai tika savākti 9061,72 eiro, un par šo naudu tika apmaksāta smaga insulta seku ārstēšana Pēterburgas klīnikā.

Divu bērnu mātei Laimai Ļūdēnai savākti 6388,76 eiro zāļu apmaksai cīņā ar onkoloģiju.

33 gadus vecajai tenisa trenerei Dārtai Vītolai savākti 35 618,71 eiro, lai apmaksātu onkoloģijas ārstēšanu klīnikā Vācijā un speciālas procedūras Latvijā.

“Kristāla” puisītim Kristeram Platačam savākti 26 787,81 eiro. Puisēnam ir “trauslo kaulu” slimība, un viņam Maskavā nupat veiktas divas ļoti sarežģītas operācija kājiņām.

Divdesmit četrus gadus vecajam Konstantīnam Prutikam “Zaļās lampas” ietvaros saziedoti 4517,50 eiro no labdarības tālruņa zvaniem plus 20 072,00 eiro fonda Ziedot.lv kontā — šis bija kopīgs projekts. Līdzekļi tika izlietoti zālēm vēža ārstēšanai.

Trīsgadīgajam Artim Krūmiņam savākti 8087,01 eiro, lai ārstētos Beļģijā un turpinātu ļoti svarīgās ABA terapijas nodarbības.

Brālim un māsai Ērikai un Dainim Skriniem, kuriem ir ļoti smagas saslimšanas, savākti 9096,15 eiro, lai apmaksātu ārstēšanos rehabilitācijas centros “Vaivari” un “Līgatne”.

6 gadus vecajai Ksenijai Zeļenkovai savākti 4991,95 eiro. Ksenija ir vājdzirdīga, un viņai nepieciešamas pārbaudes un ārstēšanās kurss Pēterburgā.

Divgadīgajam “saules” puisītim Ernestam Koham savākti 4267,93 eiro speciālas terapijas apmaksai.

Trīs gadus vecajai Elizabetei Prūsei savākti 3130,43 eiro. Elizabetei ir autiska spektra traucējumi un nepieciešama speciāla terapija.

Stāsti par visiem programmas varoņiem publicēti vietnē mixnews.lv, rubrikā “Zaļā lampa”. Projektam ir arī Facebook lapa. Tāpat katru ceturtdienu tiek publicēts raksts laikrakstā “Сегодня”, kas ir šī projekta partneris, un vietnē bb.lv.

Fonda BeOpen vadītāja Ingrīda Šmite radio Baltkom intervijā par programmas “Zaļā lampa” rezultātiem teic: 

“Es noliecu galvu visu īpašo bērnu mammu priekšā. Es saprotu, ka viņu dzīve līdz ar šāda bērniņa ienākšanu nekad nebūs tā, kas ir manā dzīvē un parastu, laimīgu un veselu bērnu dzīvēs. 24 stundas diennaktī un 7 dienas nedēļā viņas velta sevi rūpēm par savu bērnu.”

 Tāpat Ingrīda Šmite atklāja, ka ziedotāju sarakstā bieži redz ģimenes, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām, — šīs ģimenes pārskaita dažus eiro, palīdzot citām mammām, kuras lūdz palīdzību, lai apmaksātu ārstēšanu savam bērnam.

Ingrīda Šmite arī atzīmē, ka līdzekļi, kurus saņem “Zaļās lampas” varoņi, nav tikai finansiālais atbalsts, kas palīdz uzlabot veselību un dzīves kvalitāti. “Ļoti svarīgi, ka šādi mēs sniedzam papildu emocionālo atbalstu vecākiem.” Daudzas mammas pirms vēršanās fondā atradušās izmisumā un depresijā, nākotne šķitusi bezcerīga, nav bijis, kam lūgt palīdzību, un viņas nav ticējušas, ka kaut ko var mainīt. Pēc programmas viņas redz, cik daudz nepazīstamu cilvēku ir nākuši palīgā, un sāk sajust, ka savā nelaimē nav vienas. Tas viņām dod spēku iet tālāk.

Ar interesantu iniciatīvu labdarības programmai ir pievienojusies arī banka Blue Orange, ar kuras atbalstu darbojas fonds BeOpen. Korporatīvās labdarības ietvaros personāla veselīgais dzīvesveids tika pārvērsts labdarības akcijā. Banka piedāvāja darbiniekiem piedalīties labdarības maratonā — vienu mēnesi darbdienu vakaros un brīvdienās skriet vai braukt ar divriteni, fiksējot veikto distanci lietotnē Endomondo. Mēneša beigās banka, izmantojot īpašu formulu, pieveiktos kilometrus pārvērtīs eiro izteiksmē, lai varētu apmaksāt kāju operāciju 11 gadus vecajai Katrīnai.

No jūlija līdz augusta vidum labdarības fonds BeOpen pārtrauc programmas “Zaļā lampa” darbu, lai nodotu visas projekta atskaites par pirmo pusgadu, apstrādātu saņemtos iesniegumus un sagatavotu dokumentus jaunajiem programmas dalībniekiem.

Kā saņemt palīdzību

Lai savāktu līdzekļus ārstēšanai, rehabilitācijai vai medikamentu apmaksai labdarības fondā BeOpen projekta “Zaļā lampa” ietvaros, ir jānosūta vēstule ar situācijas aprakstu uz e-pasta adresi info@beopen.lv un zala.lampa@gmail.com

Noteikti norādiet kontakttālruni — projekta organizatori ar jums sazināsies, lai precizētu informāciju un pēc tam noformētu dokumentus, kas nepieciešami labdarības projekta izveidošanai, lai vāktu līdzekļus konkrētam mērķim un palīdzētu cilvēkam. Jāņem vērā, ka sākumā ir jānoskaidro, vai ir izmantotas visas Latvijā pieejamās iespējas — dažkārt cilvēks vienkārši nezina, kāds valsts atbalsts viņa gadījumā ir pieejams. Valsts daļēji vai pilnībā kompensējamo zāļu un preparātu saraksts ik gadu tiek papildināts.

No iegūtās naudas fonds BeOpen neietur nekādus procentus. Visi līdzekļi pilnā apmērā tiek novirzīti medicīnas iestāžu, zāļu ražotāju vai aptieku izrakstīto rēķinu apmaksai.

Labdarības programma “Zaļā lampa” skan radio Baltkom frekvencē 93,9 FM katru otrdienu plkst. 16.00. Programma tiek veidota sadarbībā ar labdarības fondu BeOpen. Programmu vada Olga Avdeviča un Rita Troškina.