Īpašie daiļslidotāji Somijā iegūst medaļas

2021. gada 18. oktobris


Oktobra sākumā Latvijā zināmā daiļslidošanas trenere Olga Ņečajeva un viņas audzēkņi ar īpašām vajadzībām atgriezās no Somijas, no prestižajām starptautiskajām sacensībām Finland Trophy-21. Turklāt katrs no nelielās Latvijas komandas dalībniekiem izcīnīja medaļu: kopā 2 zelta un 1 sudraba. Ņemot vērā, ka slidotājiem ir BCT un citas saslimšanas, šis uzskatāms par īpaši augstu sasniegumu.

Olga Ņečajeva bija lieliski sagatavojusi visus savus audzēkņus, neraugoties uz sarežģījumiem, kas pandēmijas dēļ skāra viņas daiļslidošanas klubu Twizzle. Katra slidotāja programma sastāvēja no septiņiem obligātajiem elementiem. Slidotāji programmas izpildīja nevainojami.

Liepājnieks Deniss Kargins, kurš mācās pie Olgas jau vairākus gadus, izcīnīja zelta medaļu. Viņam aplaudēja visi skatītāji arēnā.

Tāpat rīdziniece Ornella Dančenko uzstājās lieliski, kaut nesen pārcieta operāciju. Arī Ornella pārveda mājās zelta medaļu.

Savukārt sudraba medaļu izcīnīja liepājniece Viktorija Boršuna, kura par visiem elementiem saņēma ļoti augstu rezultātu. Viku, kura sirgst ar smagu ģenētisku slimību, uzvara iedvesmoja tik ļoti, ka, atgriezusies mājās, viņa nolēma apgūt angļu valodu, lai nākotnē, dodoties uz sacensībām, būtu vieglāk sazināties.

Ceturtā komandas dalībniece Natālija Dvorjanikina nepiedalījās sacensībās, jo viņas ģimenei šajā laikā bija jāievēro pašizolācija. “Citādi mums būtu četras medaļas — esmu par to pārliecināta,” uzskata Olga Ņečajeva.

Trenere stāsta, ka latvieši uzņemti ļoti silti un sirsnīgi. Sacensību atmosfēra un organizācija bijusi visaugstākajā līmenī. Uz kausa izcīņu Somijā ieradās daiļslidošanas zvaigznes no visas pasaules. Organizatori nebija nošķīruši tipiskos slidotājus no slidotājiem ar īpašām vajadzībām, jo uzskata, ka ir svarīgi parādīt sportistu līdzvērtību. “Viņu galvenais princips — lai visi bērni justos labi,” uzsver Olga.

Mūsu komanda ģērbtuvēs bija kopā ar slaveniem daiļslidotājiem. Sākumā arēnā uzstājās dalībnieki ar invaliditāti, un pēc tam — pārējās zvaigznes. Uz čempionātu Somijā līdz ar komandu devās arī starptautiskās klases daiļslidošanas tiesnese Irina Komarņicka, ko pasākuma organizatori iekļāva žūrijas sastāvā.

“Ņemot vērā, ka pēdējie divi gadi bijuši ļoti smagi — klubam gandrīz nācās pārtraukt savu darbu, trenēties atsākām vien martā un slidojām lielākoties tikai vasarā —, rezultāti ir ļoti iepriecinoši. Slidotāji ir lieli malači,” teic Olga Ņečajeva.

Trenere sacensību laikā izveidoja kontaktus ar ārvalstu kolēģiem. Viņu labā nozīmē pārsteidz veids, kādā citviet strādā ar īpašajiem bērniem. “Viņi saņem atbalstu valsts līmenī. Tiek segtas halles izmaksas treniņiem divas reizes nedēļā. Bet mēs visu laiku staigājam ar izstieptu roku, lai tikai nepārtrauktu nodarbības,” skumji secina Olga. “Liels paldies labdarības fondam BeOpen un programmai “Zaļā lampā” par atbalstu — tieši viņu klausītāji pirms pandēmijas ziedoja savus līdzekļus un nāca palīgā bērniem, kuri, neraugoties uz diagnozi, pārstāv Latviju starptautiskās sacensībās.”

Šīs nav pirmās jauno slidotāju medaļas. Viņi jau vairākus gadus pārstāv Latviju starptautiskās sacensībās. Tas gan notiek nevis ar valsts iestāžu atbalstu, bet drīzāk par spīti atbalst neesamībai. Apmaksāt halles īri nav viegli. Rīgā tas maksā 222 eiro stundā, Liepājā – 140 eiro stundā pa dienu un 170 eiro vakaros. Jāpieskaita arī citi izdevumi, braucieni uz sacensībām utt. Jāatzīmē, ka visi bērni ar īpašām vajadzībām (ar BCT, Dauna sindromu un garīgām saslimšanām) pie Olgas Ņečajevas trenējas bez maksas.

Daiļslidošana atstāj lielu iespaidu uz bērnu veselību — to var redzēt ikviens. Un tas neattiecas tikai uz medaļām. Bērni kļūst pārliecinātāki un drošāki, viņiem uzlabojas koordinācija un stiprinās muskuloskeletālā sistēma. Šo bērnu un viņu ģimeņu dzīvē ienāk vairāk prieka.

Šobrīd trenere Olga Ņečajeva ir gatava turpināt gatavošanos ziemas olimpiādei, kas pārcelta no 2021. gada uz 2023. gada janvāri. Tā notiks Kazaņā. Latvijas daiļslidotājiem ir visas iespējas gūt lieliskus panākumus, bet ar nosacījumu, ka trenere varēs segt halles īri un citus nepieciešamos izdevumus.

Olga Ņečajeva ir daiļslidošanas meistare, kas ieguvusi starptautisku atzinību un bijusi arī valsts izlases dalībniece. Vairāk nekā 20 gadus viņa vada klubu Twizzle, kur paralēli pavisam ikdienišķiem treniņiem viņa bez maksas māca arī bērnus ar īpašām vajadzībām.